Ali vas kdaj hrup sosedove kosilnice na nedeljsko popoldne spravlja ob živce?

Se strinjate, da živimo v času, ko se stresu v vsakdanjem življenju zelo težko izognemo? Da lahko čimbolj ublažimo škodljive posledice stresa na naše zdravje, potrebujemo mir, mirno okolje in čas, ko lahko počivamo. Tega si najbolj želimo v svojem domačem okolju, na svojem domu.

Še najbolj si miru želimo ob nedeljah in praznikih, ko si vzamemo čas zase, si oddahnemo po napornem delovnem tednu in pogosto počivamo ali pijemo kavo sami ali s prijatelji na svojem vrtu. Ali se vam je že kdaj zgodilo, da ste uživali v senci, ob dobri družbi in kar naenkrat se je oglasila sosedova kosilnica za travo, sosedova žaga za drva ali izredno glasna kotna brusilka?

Kaj pa hrup gradnje sosedove hiše? V takem primeru smo s hrupom obremenjeni cel delovni teden, saj je izvajanje gradbenih del res hrupno. Če imamo srečo, se gradbena dela pri sosedih najkasneje ob petih popoldne zaključijo. Če pa sosedje gradijo hišo tudi v lastni izvedbi, se hrup popoldne dejansko šele prične in pogosto ga poslušamo do trde teme, kar v poletnem času pomeni do 10 ure zvečer ali še dlje. Seveda težko čakamo na nedeljo, ko upamo, da se gradbena dela ne bodo izvajala. To pa so velikokrat le pobožne želje, saj nas že v ranih jutranjih urah zbudi hrup gradbenih del. In nato celo nedeljo, vse do poznega popoldneva poslušamo hrup bagrov, rovokopačev, brusilk, padanje železa, desk in tako dalje….

Če si tako kot jaz ob nedeljah želite malo miru po napornem tednu, vas sigurno zanima, ali zakonodaja prepoveduje ali vsaj omejuje izvajanje hrupnih del ob dela prostih dnevih. Žal vas moram takoj razočarati, saj hrup gradnje stanovanjske hiše oziroma objektov, ki niso objekti z vplivi na okolje (objekti, ki potrebujejo presojo vplivov na okolje), sploh ni zakonsko reguliran. Omejen ni niti med delavniki, niti zvečer in niti ponoči ter tudi na nedeljo ali praznike ne. Torej vas nekdo s hrupom gradnje lahko moti prav vsak dan v tednu, celi dve leti, dokler sosedova hiša ni zgrajena in prav nič ne morete, razen da si kupite glušnike ali se za dve leti odselite.

Tudi izvajanje hrupnih domačih del okrog hiše, kot je košnja trave z motorno kosilnico, žaganje drv ali pranje avtomobila s tlačno napravo z zakonodajo ni reguliran. Tudi v tem primeru ne morete storiti nič, če vaš sosed celo nedeljo okrog svoje hiše izvaja hrupna dela.

Veljavna Uredba o mejnih vrednostih hrupa v okolju namreč ne ureja hrupa, ki ga povzroča človek sam z izvajanjem del. Prav tako ne regulira hrupa na gradbiščih, ki niso objekti z vplivi na okolje. To pomeni, da po današnji zakonodaji hrup omenjenih dejavnosti ni omejen in lahko dosega ravni, ki so škodljive za zdravje.

Če se še spomnite zakonodaje iz devetdesetih let, je bilo to področje povsem drugače urejeno. Uredba o hrupu v naravnem in življenjskem okolju, ki je bila sprejeta leta 1995, to je skoraj 30 let nazaj, je med drugim prepovedovala uporabo kosilnic, škropilnic, žag in drugih naprav z motorji z notranjim izgorevanjem, vrtalnih in brusilnih strojev, kladiv, žag in izvajanje drugih hrupnih vrtnih in hišnih opravil, ki povzročajo visoke ravni hrupa v okolju v soboto po 19 uri ter ob nedeljah in praznikih. Prav tako je ta uredba določala, da je hrup gradnje stanovanjske hiše in drugih objektov, ki niso objekti z vplivi na okolje, zakonsko reguliran. To področje je bilo torej pred 30 leti mnogo bolje urejeno kot danes z vidika zaščite prebivalcev pred prekomernim hrupom.

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da hrup, ki je v dnevnem času višji od 50 dBA in ponoči višji od 40 dBA, škodljivo vpliva na zdravje ljudi. Tega se na našem ministrstvu, pristojnem za varstvo okolja, ne zavedajo, saj vsaka uredba ali sprememba uredbe o hrupu, ki jo sprejmejo, manj ščiti človeka pred hrupom v okolju. Kako je to mogoče, če je glavni namen Zakona o varstvu okolja varovanje človekovega zdravja? Kaj se je zgodilo v Sloveniji, da smo imeli pred tridesetimi leti več posluha za varovanje zdravja ljudi pred hrupom v okolju, kot ga imamo danes, leta 2023?

Sama sem lahko samo zadovoljna, da živim v Občini Radovljica, ki ima sprejet Odlok o javnem redu in miru, ki še vedno prepoveduje uporabo kosilnic, škropilnic, žag in drugih naprav z motorji z notranjim izgorevanjem, vrtalnih in brusilnih strojev, kladiv, žag in izvajanje drugih hrupnih vrtnih in hišnih opravil, ki povzročajo visoke ravni hrupa v okolju v soboto po 19. uri, ob nedeljah in praznikih. Verjetno je v Sloveniji še kar nekaj podobnih občin. Vprašanje pa je, ali mi to kaj pomaga? Pravzaprav malo, ker tega odloka ne poznajo gradbeni delavci, prav tako ne občani in še manj policisti. Za to, da v miru pijem kavo v nedeljo popoldan, mi seveda ne ostane drugega kot prijava vsakega kršitelja tega odloka. Seveda si bom potem pridobila naziv tečne ženske, ki ima preveč časa 😊, zato tega raje ne delam. Verjamem pa, da me hrup na edine proste dni moti, podobno kot vas.

V našem podjetju se ukvarjamo z meritvami in modeliranjem hrupa. Več  o hrupu ter izvajanju meritev in modeliranja hrupa lahko izveste na naši spletni strani.

Mirne prihajajoče praznične dni vam želim!

Alenka Markun iz podjetja Marbo Okolje d.o.o.

Delite to novico

Ostali so prebrali tudi …